LOADING

Type to search

RCAST.NET
Noutăți

The Beatles va lansa o melodie finală cu John Lennon, refăcută cu ajutorul AI-ului

Share
the-beatles-va-lansa-o-melodie-finala-cu-john-lennon,-refacuta-cu-ajutorul-ai-ului

Paul McCartney a contribuit la acest proiect, la care s-a tot lucrat în ultimii ani, doar că tehnologia abia acum e la nivelul dorit. Aflăm şi că piesa se va lansa în acest an, aşa cum Sir Paul a declarat în cadrul programului Today de pe BBC Radio 4. Ar urma să fie ultima înregistrare Beatles în formula completă.

Din trupă au rămas doar doi membri în viaţă, Paul McCartney şi Ringo Starr. Nu vă imaginaţi că AI în cazul de faţă înseamnă ChatGPT generând o voce ca a lui John Lennon, ci mai degrabă de utilizarea materialului sursă dintr-o înregistrare pe care Lennon o făcuse înainte de moartea sa în 1980. Vocea lui John a fost izolată şi purificată, aşa încât mixajul final al piesei s-a făcut mai uşor.

McCartney şi-a dat seama de potenţialul tehnologiei când vine vorba de piese noi, după ce a văzut că Peter Jackson a readus la viaţă materiale Beatles pentru a crea pelicula “Get Back”, documentarul despre realizarea albumului “Let It Be”. Vocea lui John a fost extrasă dintr-o casetă veche, pe care era redată distorsionat şi zgomotos, alături de un pian.

Scriitorul Keith Badman a publicat într-o carte despre Beatles un pasaj care amintea că în 1994 văduva lui Lennon, Yoko Ono i-a dat lui McCartney câteva dintre înregistrările sale demo de acasă. Printre ele se numără şi “Now and Then”, piesa refăcută acum de AI, la care foştii colegi din Beatles renunţaseră din cauza calității slabe a înregistrării. O versiune parţial restaurată a noii melodii a apărut pe Internet în 2009, după ce cineva a furat-o din apartamentul lui Lennon cu ani în urmă. Încă nu era totuşi la calitate maximă.

În acelaşi interviu recent McCartney s-a declarat îngrijorat totuși că AI-ul va

 » Citește continuarea pe pagina autorului