LOADING

Type to search

RCAST.NET
Stars

Taylor Swift cere dărâmarea statuilor liderilor confederaţi rasişti

Share

În America continuă protestele #BlackLivesMatter, declanșate de omorârea lui George Floyd, un cetățean de culoare, de către 4 polițiști albi. Au trecut 3 săptămâni de la acel moment, iar în ultima perioadă protestatari din toată lumea au început să dărâme și să ceară autorităților să elimine statuile unor personalități care au făcut comerț cu sclavi sau care au promovat atitudini și politici rasiste. 

America e plină de statui dedicate unor foști proprietari de sclavi și lideri ai Ku Klux Klan, precum Robert E. Lee sau John B. Castleman. Dărmarea acestor statui a născut destule controverse, dar trebuie înțeles că pentru minoritățile etnice, pentru populațile asuprite, aceste personalități sunt pe picior de egalitate cu Hitler sau Stalin. Bănuiesc că nimeni din Europa nu-și dorește să aibă în orașe statui cu acești monștri. Ei au existat și n-au fost șterși din istorie, dar statuile lor, din toate țările care au avut de suferit din cauza lor, au fost dărâmate. 

Revenind în America, printre celebritățile care susțin dărâmarea statuilor liderilor confederați rasiști se numără și Taylor Swift.

Vineri, ea a postat o scrisoare deschisă în care cerea îndepărtarea tuturor statuilor confederate din statul Tennessee.

„Ca un locuitor al statului Tennessee, mă dezgustă că încă avem monumente în acest stat care glorifică figuri istorice rasiste care au făcut lucruri malefice. Edward Carmack și Nathan Bedford Forrest au fost niște personalități GROAZNICE din istoria statului nostru și ar trebui tratați ca atare.”

Carmack a fost un promotor al supremației albilor și scria în ziare locale editoriale care susțineau linșarea cetățenilor americani de culoare. 

Forrest a fost un negustor de sclavi și un conducător al Klu Klux Klan. 

În statul Tennessee e foarte greu ca statuile și monumentele să fie date jos, pentru că ele sunt protejate printr-o lege dată în 2013. Aceasta spune că un monument poate fi mutat, redenumit, înlocuit etc. doar dacă două treimi din Comisia Istorică a Statului Tennessee votează acest lucru. 

În mai multe postări pe Twitter, Taylor Swift a făcut apel la membrii acestei comisii să ia decizia corectă și să elimine toate statuile liderilor confederați rasiști din stat. 

UN SITE DE MUZICA