LOADING

Type to search

RCAST.NET
Noutăți

Harry Belafonte a murit; Cântăreţul şi actorul avea 96 de ani

Share
harry-belafonte-a-murit;-cantaretul-si-actorul-avea-96-de-ani

Harry Belafonte pe numele său complet Harold George Bellafanti Jr. s-a născut pe 1 martie 1927 în Harlem, New York. Era de origine jamaicano-americană şi a fost cel mai de succes artist al anilor ’50. A avut şi o premieră: primul artist solo care a vândut un LP într-un milion de exemplare. E vorba despre “Calypso” din 1956.

Pe lângă cariera artistică, Belafonte a fost un confident şi prieten bun al lui Martin Luther King Jr, pe durata Mişcării Drepturilor Civile din anii ’50 şi ’60. Muzicianul a primit 3 premii Grammy, inclusiv unul pentru întreaga carieră, un Emmy şi un Tony. În 2022 a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame, în categoria “Early Influence”.

Între 1932 şi 1940 Belafonte a locuit cu una dintre bunicile sale în Jamaica, apoi s-a întors la New York. S-a înrolat în Marina Americană şi a luptat în Al Doilea Război Mondial. Ulterior avea să se îndrăgostească de teatru, e drept încă segregat pe criterii de culoare. S-a împrietenit cu Sidney Poitier, cu care mergea la piese de teatru.

Belafonte a urmat un workshop de arte dramatice într-un curs care i-a avut ca participanţi pe Marlon Brando, Tony Curtis, Bea Arthur şi Poitier. În ce priveşte cariera muzicală, Harry a început ca un cântăreţ într-un club din New York, pentru a îşi putea plăti orele de actorie. A avut acompaniament select: Charlie Parker, Max Roach şi Miles Davis.

A devenit apoi cântăreţ pop în cadrul casei de discuri Roost, iar asta se întâmpla în 1949. A prins o pasiune pentru folk şi apoi şi jazz. A semnat cu RCA Victor în 1953, cu care a colaborat până în 1974. Albumul său “Calypso” a dezvăluit muzica din insulele Trinidad Tobago publicului din State, devenind un uriaş.

Apoi Belafonte avea să abordeze stiluri ca blues, folk, gospel, show tunes. Hituri ale sale includ “The Banana Boat Song”, dar şi piesa comică “Mama Look at Bubu”. Anii ’60 au fost marcaţi de multiple apariţii TV, iar în 1968 i-a ţinut locul lui Johnny Carson la The Tonight Show pentru o săptămână. În anii ’70 şi ’80 artitul a fost mai mult în turneu, în Europa, Cuba, Japonia. Ulterior a devenit ambasador UNICEF, s-a implicat î

 » Citește continuarea pe pagina autorului