LOADING

Type to search

RCAST.NET
Noutăți

Venitul garantat de stat pentru artişti inaugurat într-o ţară din UE: 325 euro pe săptămână

Share
venitul-garantat-de-stat-pentru-artisti-inaugurat-intr-o-tara-din-ue:-325-euro-pe-saptamana

Ştim că unele ţări din UE testau aşa ceva, precum Spania sau Finlanda, dar acolo se vorbea despre venit minim garantat pentru toată populaţia. Ei bine Irlanda a pus la punct un program pilot Basic Income for Arts, care va alege la întâmplare 2000 de artişti. Ei vor primi 325 de euro pe săptămână timp de 3 ani. Programul a fost deja aprobat de Guvern pe 5 aprilie 2022. Iniţiativa costă statul irlandez 35 de milioane de euro pe an, pentru un total de 105 milioane de euro pe 3 ani.

Motivaţia acestui program vine de la oficiali: aparent însăşi noţiunea de a fi irlandez e profund legată de tradiţiile artistice ale povestitului şi muzicii. Este cea mai puternică intervenţie a statului în comunitatea creativă, amintind de Consiliul de Arte din anii 1950. E mai degrabă vorba despre a garanta un trai sigur pentru artişti, pentru ca ei să îşi urmeze menirea şi să nu fie nevoiţi să lucreze 2 joburi: cel principal şi muzica.

Dacă proiectul va avea succes, atunci el ar putea fi adoptat şi de alte ţări din UE, la fel ca săptămâna lucrătoare de 4 zile. Cei responsabili cu acest proiect subliniază că nu e vorba despre “ajutor social pentru artişti”, ci mai degrabă plata pentru recunoaşterea meritelor creative şi a muncii artistice. Este amintit în proiect faptul că oamenii se sprijină pe opere de artă în momente de restrişte şi în pandemie s-a consumat o cantitate imensă de muzică, filme, cărţi, realizate de artişti.

Schema de plăţi este non competitivă şi dacă cineva este eligibil el va fi introdus într-un sistem de selecţie la întâmplare. Sumele vor fi taxabile, dar taxele vor depinde de veniturile fiecărui individ. Muzicienii pot aplica pentru

 » Citește continuarea pe pagina autorului