Selly critică sistemul de educaţie românesc după aflarea rezultatelor la BAC: „Ce învăţăm noi la şcoală nu are legătură cu realitatea“
Share
Selly aka Andrei Șelaru a fost cel mai urmărit elev din România în ultima perioadă, nu doar pe YouTube, cât și datorită faptului că a susținut anul acesta examenul de Bacalaureat.
Ministerul Educaţiei a afişat astăzi rezultatele elevilor la Bacalaureat, iar vlogger-ul a făcut într-un timp foarte scurt rezultatele publice, pentru a închide gurile rele.
Selly a obținut un rezultat impresionant la toate cele trei probe susținute, demonstrând că poți să ai și succes, și talent, și bani, dar și o educație bună.
El a postat pe Instagram notele primite, declarându-se mulțumit de rezultat: limba română – 9.50, matematică – 9.60, biologie – 9.70. Astfel, media finală a fost 9.60.Conform rezultatelor afişate pe bacalaureat.edu.ro, sunt 232 de medii de 10 obţinute în această sesiune, cel mai mare număr din ultimii 16 ani. După aflarea rezultatelor, el a spus că ar fi picat sigur dacă „Bac-ul s-ar fi dat din lucruri care să te ajute cu adevărat în viață”.
Selly, vocea unei generații. Vlogger-ul critică sistemul de educație românesc după absolvirea liceului
Vloggerul și-a spus părerea onestă despre învățământul românesc și cei care îl conduc imediat după ceremonia de absolvire a liceului din Craiova. El s-a filmat în sala de clasă și a urcat filmulețul pe YouTube.
Nu a picat Bacul, dar știm cum funcționează clickbait-ul pe YouTube
Cu un număr de peste două milioane de urmăritori pe canalul de YouTube, Selly a profitat de ocazie și a publicat un vlog în care critică sistemul de educaţie românesc, menționând programa şcolară învechită, materiile inexistente, precum educaţia financiară, educaţia civică, educaţia sexuală şi cum şcoala românească dă greş în a-i pregăti pe tineri pentru viaţa reală şi problemele ei.
În schimb, în vlogul postat astăzi de Selly, după aflarea rezultatelor la Bac, el se adresează urmăritorilor pentru a discuta despre ce mai înseamnă educația în 2020 și de ce este important ca acum să se schimbe lucrurile:
„Să spui că tot ce înveţi pentru BAC îţi va folosi în viaţă este ca şi cum ai spune că titlul acestui videoclip nu este cel mai mare clickbait. Este, îmi cer scuze, dar nu ştiam cum să vă atrag atenţia, pentru că, de obicei, lumea vrea să vadă pe YouTube distracţie, circ, manele, nu prea are chef de discuţii serioase şi chiar trebuie să avem discuţia asta, despre ce mai înseamnă educaţia în 2020, ce mai înseamnă Bacalaureatul în 2020. Pentru că dacă ceva nu se va schimba în educaţie, în următorii 10, 20 de ani, Bacalaureatul chiar nu o să mai însemne nimic“, a spus Selly.
După ce a lăudat liceul în care a studiat timp de patru ani, el a menționat că nu are o problemă cu profesorii, ci cu sistemul și materia învechite:
„Programa mea nu e cu cu vreun liceu sau cu vreun profesor, problema mea este cu programa şcolară şi cu materia care este predată în şcolile din România. Pentru că ce învăţăm noi la şcoală nu are legătură cu realitatea, şi asta este o mare mare problemă“, a adăugat vlogger-ul.
De asemenea, Selly nu s-a ferit să critice oamenii care conduc sistemul de învățământ din România:
„Oamenii care conduc învățământul din România de 30 de ani încoace, oamenii care sunt acolo sus și au putere de decizie asupra lucrurilor care se întâmplă, sunt fie proști, fie ticăloși. De cele mai multe ori sunt și proști, și ticăloși”.
“Ai ieşit perfect pregătit în 2020 pentru anul 1990”
În plus, el s subliniat și hibele sistemului care nu este capabil să aducă materia în prezent:
„Când ieşi pentru prima dată pe poarta liceului cu BAC-ul luat şi cu diploma în mână, ai ieşit perfect pregătit în 2020 pentru anul 1990. Asta gândindu-ne că era actual ce se preda atunci, dar nu prea cred“.
Selly a povestit şi faptul că tot ce a învăţat despre vlogging, noua meserie, şi despre cum să-şi gestioneze banii, dar şi cum să-i investească mai departe, a făcut-o de pe internet. El încurajează generația X să folosească tehnologia şi internetul pentru a învăța lucruri noi şi utile pentru viaţă, pe care nu le aud în școală, conform Adevărul.
Vezi discursul complet postat de Selly aici:
Concluzia lui Selly este că școala românească trebuie să învețe să țină pasul cu realitatea, pentru a oferi elevilor lucruri utile pentru viitor. Nu este prima dată când vlogger-ul adresează probleme serioase pe canalul său de YouTube și spune adevăruri pe care mulți preferă să le acopere.