LOADING

Type to search

RCAST.NET
Stars

VIDEO: Tudor Chirilă, mesaj video pentru Iohannis şi autorităţi: „De ce noi nu putem să ne facem profesia, aşa cum preoţii o fac pe a lor?”

Share

Pe timpul pandemiei de COVID-19 și a stării de urgență artiștii nu și-au mai putut face meseria și, deci, nici nu au mai fost plătiți. 

Toată lumea, inclusiv ei, au înțeles de ce și că măsurile luate au fost pentru protejarea și salvarea de vieți omenești. Însă, odată cu ieșirea din starea de urgență, a fost anunțat și că bisericile pot ține slujbe în aer liber, cu măsuri de distanțare socială, dar artiștii nu pot reveni pe scene, nici măcar în aer liber. 

În mesajul său pentru președinte, premier și autorități, Tudor Chirilă îi întreabă pe aceștia de ce această discriminare, când o slujbă religioasă fix asta este: o piesă de teatru. 

Noi, actorii, lucrăm cu publicul. Sigur, nu contribuim la PIB în măsura în care contribuie alte industrii, ni s-a sugerat asta de către autorități, ba mai mult, unii ne consideră inutili deși aș îndrăzni să spun că teatrul e în tot și în toate, este cultură, iar Uniunea Europeană are nenumărate politici de sprijinire a culturii  și industriilor creative. Teatrul e o meserie mai veche decât foarte multe din profesiile din ziua de azi. E mai veche chiar decât creștinismul. Ba, apropo de creștinism, aș spune că religia creștină a împrumutat multe instrumente din arsenalul teatral. Biserica a trebuit să se impună și nu a fost de ajuns doar răspândirea mesajului christic fără un pic de ajutor din partea teatrului. În definitiv, slujbele sunt  forme de spectacol pentru un public divers, iar mesajul creștin se transmite și cu ajutorul costumelor, strucura liturghiei este dramatică, vocea impunătoare a preotului este un avantaj. 

Acum eu înțeleg, domnule Iohannis și domnule Orban, parlamentari sau miniștri, că v-ați gândit cu toții că biserica poate să își țină slujbele în aer liber, în curțile lor, cu respectarea măsurilor de distanțare, deși aici eu am o îndoială că ați reușit să explicați bine tuturor creștinilor ce înseamnă asta. Mai înțeleg și că biserica e o organizație puternică care a făcut lobby în sensul ăsta. La fel cum înțeleg că există mulți creștini care au nevoie de rugăciune și cărora intimitatea propriei case nu le este de ajuns în această perioadă. Nu o spun în sens ironic. Dar oare de ce disperarea preoților de a sluji este mai ascultată decât disperarea actorilor de a juca? Care este oare diferența între teatru în aer liber și o slujbă în aer liber? De ce credeți dumneavoastră că  lucrătorii din teatru nu pot avea grijă de publicul lor într-un spațiu deschis? De ce noi nu putem să ne facem profesia, așa cum preoții o fac pe a lor? De ce, dacă intenționați să deschideți centre comerciale sub 15000 de mp care au magazine de până la 500 de mp care pot funcționa, noi nu putem, de exemplu, să jucăm spectacole de unul, două sau trei personaje în fața unui public de cincizeci de pesoane sau chiar șaptezecișicinci cu respectarea distanței de un metru și jumătate? Oare de ce nu putem folosi vara asta și în favoarea actorilor, mai ales  a celor independenți? De ce nu elaborați împreună cu actorii și tehnicienii din teatre un set de reguli care să îi poată ajuta să-și facă meseria? Sigur, teatrul nu aduce voturi, actorii nu vorbesc în fiecare duminică în fața credincioșilor. Dar suntem cetățeni ai României și munca este un drept fundamental. Și, oricât vi s-ar părea de ciudat, cunosc mulți actori care preferă să joace decât să apeleze la indemnizații.

Cel mai probabil, Chirilă nu va primi răspuns de la autorități, chiar dacă mesajul său este cât se poate de pertinent. 

Rămâne să vedem ce se va întâmpla peste 2 săptămâni, dacă vom avea parte de și mai multă relaxare sau vom reveni la mai multe restricții. 

UN SITE DE MUZICA