Festivalurile românești se mută în online
Share
Două dintre cele mai mari festivaluri 100% românești vin în ajutorul tuturor românilor, rămași la domiciliu în următoarea perioadă. Festivalul Enescu își pune la dispoziție gratuit înregistrările concertelor din ediții trecute, în timp ce TIFF mărește oferta de filme disponibile pe platforma sa de streaming și oferă acces gratuit timp de 14 zile abonaților noi.
Concertele de muzică clasică vor fi publicate pe www.festivalenescu.ro începând de astăzi, 18 martie. Fiecare înregistrare va fi disponibilă pe site-ul festivalului timp de patru zile, după care va fi înlocuit de o înregistrare nouă. Concertele online sunt disponibile gratuit. Organizatorii au anunțat că au ales această metodă pentru a încuraja publicul să doneze către medici, asistente și spitale în locul biletelor.
Primul concert, disponibil acum pe www.festivalenescu.ro este un semn de omagiu și compasiune pentru Italia. Organizatorii au ales concertul Recviem de Verdi, interpretat de Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, dirijor Fabio Luisi; soprană Hibla Gerzmava; mezzosoprană Veronica Simeoni; tenor Piero PrettiI; bas Riccardo Zanellato.
Programul festivalului Enescu online în următoarea lună:
-18-21 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, avându-l la pupitrul dirijoral, într-o ultimă reprezentație a sa cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu, pe Fabio Luisi, cu lucrarea vocal-simfonică Recviem, de Giuseppe Verdi. Cei patru soliști sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti și basul Riccardo Zanellato.
-22-25 martie: Orchestra și Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră op. 6 – de Niccolo Paganini și Simfonia a III-a în do major op. 21 de George Enescu.
-26-29 martie: Orchestra Națională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrul Lawrence Foster și avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internațional „Arthur Rubinstein” 2017). În program: Adrian Pop „Solstice” pentru orchestră; Chopin – Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră op. 11 și Lutosławski – Concert pentru orchestră.
-30 martie-2 aprilie: Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu. În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestră de Claude Debussy.
-3-6 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Soliști sunt doi muzicieni de calibru internațional: soprana Anna Caterina Antonacci și pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variațiuni pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră de Rahmaninov, „La Voix Humaine” – Operă pentru soprană și orchestră de Poulenc.
Continuarea pe LIBERTATEA