LOADING

Type to search

RCAST.NET
Diverse

Roxen va reprezenta România la Eurovision 2020 – Află-i povestea!

Share

Roxen va reprezenta România la concursul internațional Eurovision 2020 de la Rotterdam. Tânăra va interpreta o melodie din cele cinci piese finaliste ce vor fi prezentate pe 21 februarie 2020, piese special create pentru vocea ei.

Roxen (2019)

Roxen (2019) (foto: Global Records)

Pe 11 februarie, TVR a dezvăluit vocea desemnată să reprezinte România la Eurovision 2020, conform unei strategii noi, ce implică o colaborare exclusivă cu o casă de discuri locală.

Roxen este un artist semnat la Global Records și a devenit cunoscută publicului în vara anului trecut cu prilejul colaborării cu Sickotoy – “You Don’t Love Me”. Piesa a fost difuzată în Franţa, Mexic, Statele Unite ale Americii, Rusia, Spania, Grecia, Elveţia, Turcia, Bulgaria, Lituania, Kosovo, Slovenia, Kazakhstan, Estonia şi Moldova, având la activ peste 8 milioane de redări pe YouTube.

TVR a avut trei nume pe lista scurtă: Roxen, Diana V şi Cezar Gună, selecția finală a vocii fiind făcută de o comisie cu următorii membri:

  • Crina Mardare – vocal coach,
  • Luminiţa Anghel – interpret,
  • Lucian Ştefan – managing partner Global Records,
  • Liana Stanciu – producător muzical radio tv şi șefa delegaţiei României la Eurovision,
  • Dan Manoliu – producător tv și director artistic,
  • Gabriel Scîrlet – regizor muzical,
  • Liviu Elekes – compozitor şi regizor muzical,
  • Andrei Tudor – compozitor
  • Bogdan Păun – regizor muzical.

“În copilărie, am participat la diverse concursuri si festivaluri, insă întotdeauna mi-am dorit să fac muzică la cel mai înalt nivel și visam să cânt pe scene mari și să mă adresez publicului. Acum, sunt emoționată și provocată în același timp, deoarece simt că încep să ies deja din zona mea de confort. Dar asta îmi place, mereu m-am simțit atrasă de lucrurile noi, de provocările care au venit în viața mea. Mă bucur și sunt recunoscătoare pentru această oportunitate. În acest moment, toată energia și atenția îmi merg către Eurovision, pentru care îmi doresc să mă pregătesc cât pot de bine”, a declarat Roxen.

Ce piesă va cânta Roxen la Eurovision

Pentru Roxen au fost compuse mai multe melodii, dintre care cele mai bune cinci vor intra în Selecţia Naţională din 1 martie 2020. Aceste piese vor fi prezentate public pe 21 februarie 2020.

Melodia României va intra în concurs pe 12 mai, în prima semifinală Eurovision Song Contest 2020 de la Rotterdam. Vom concura mai întâi cu Australia, Belarus, Irlanda, Lituania, Macedonia de Nord, Rusia, Slovenia, Suedia, Azerbaidjan, Belgia, Croaţia, Cipru, Israel, Malta, Norvegia și Ucraina.

Cine este Roxen, reprezentanta României la Eurovision 2020

Roxen este originară din Cluj și cântă de la vârsta de 7 ani. După lansarea primului single alături de Sickotoy, a urmat în toamna trecută “Ce-ți cântă dragostea”. Videoclipul acestei piese se bucură de peste 7,5 milioane de vizualizări pe YouTube, melodia fiind difuzată în heavy rotation la posturile de radio comerciale din România.

Cu un aer visător şi un look cosmic, Roxen consideră că muzica este terapie, atât pentru ea, cât şi pentru cei care o ascultă. Melodiile ei vindecă, purifică şi aduc armonie. Muzica ei nu face diferenţe, este universală, la fel ca iubirea. “Vreau să fiu scânteia aia care aprinde o flacără în viețile altor oameni. Vreau ca toți să încerce să facă asta. Lumea ar fi mult mai bună!“, declară Roxen.

Urmărește un portret Roxen realizat de TVR: 

Ce rezultate a obținut România la Eurovision de-a lungul timpului

Tradiția prezenței României la Eurovision a început în 1994, cu piesa “Dincolo De Nori” interpretată de Dan Bittman. A fost prima participare a țării noastre în Marea Finală, rezultatul fiind locul 21. De atunci s-au însumat 20 de participări. Cel mai bun rezultat obținut de țara noastră a fost locul al treilea, atins de două ori: în 2005 la Kiev prin Luminița Anghel și Sistem (“Let Me Try”), dar și în 2010 la Oslo prin Paula Seling și Ovi (“Playing With Fire”). O altă clasare în TOP 5 a avut loc în 2006, Mihai Trăistariu ajungând pe locul al 4-lea la Atena cu “Tornero”.

Din 2010, piesele României n-au mai prins un loc în TOP 10 până în 2017, când Ilinca și Alex Florea au terminat pe 7 cu melodia “Yodel It!”. În ultimii doi ani, România nu a mai reușit să treacă de semifinale (The Humans – “Goodbye” – 2018, Ester Poeny – “On a Sunday” – 2019).

Sursa: infomusic.ro