LOADING

Type to search

RCAST.NET
Diverse

8 august, ziua internațională a pisicii

Share


Ziua internaţională a pisicii, sărbătoarea dedicată celui mai popular animal de companie din lume, este celebrată în fiecare an pe data de 8 august. Legătura dintre om şi pisică este veche, de peste 9.000 ani. 

Iflscience.com estimează că numărul pisicilor la nivel mondial depăşeşte cifra de 500 de milioane, în timp ce cute-calendar.com precizează că în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, în timp ce pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită.

Ziua internationala a pisicii – 8 august ziua in care celebram pisicile

Plină de afecţiune şi energie, inteligentă şi dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu şi devotată faţă de stăpâni, pisica a devenit un companion excelent pentru tot mai mulţi oameni. Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului, potrivit site-ului daysoftheyear.com.

Torsul pisicii – produs prin vibrarea corzilor vocale

Pisica este renumită și pentru torsul ei specific. Sunt multe teorii legate de acest tors: unii oameni de ştiinţă au susţinut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân atunci când pisica este în preajmă şi practică respectivul procedeu de tors. De asemenea, studiile arată că şi copiii crescuţi în case unde există pisici au rezistenţă mai mare la alergii sau astm.

Ziua internațională a pisicii – zi dedicată felinelor pentru a crește gradul de conștientizare al oamenilor față de nevoile pisicilor! 

Cât trăiește o pisică

O pisică de apartament duce o viață liniștită, unde hrana îi este asigurată în mod constant, iar ea este protejată de vremea rea. Singura experiență pe care o poate avea cu un prădător este interacțiunea cu stăpânul care, din când în când, o va spăla și peria fără milă. Viața trăită în curățenie, având la dispoziție pe cineva care să îi schimbe litieră și bucurându-se de un loc sigur unde să moțăie sunt lucruri ideale pentru o viață pisicească de vis. 

O pisică, mai ales de rasă, dacă este crescută de la o vârstă fragedă în apartament, nu va avea mari curiozități în a explora lumea de afară, în special dacă are cu cine și cu ce să se joace. Cu o îngrijire medicală adecvată, pisică poate atinge vârstă de 12-15 ani.

Dar unele pisici pot trăi și dublul acestei estimări. Motanul Rubble ar putea fi cea mai bătrână pisică din lume, după ce a sărbătorit a 30-a aniversare.

În schimb, spre deosebire de pisica de apartament, cea care este crescută la curte, pisica de pe stradă trece prin experiența unui alt stil de viață ce presupune cantități mai mari de stres. Înstinctul ei de supraviețuire o ține alertă, pentru a scăpa de câini, oameni agresivi sau trafic. Ea vânează păsări și rozătoare sau caută prin gunoaie. Își găsește culcuș sub mașini, în subsoluri de blocuri sau sub veranda unei case.

Pe lângă foame, ea trebuie să se descurce singură în cazul sarcinii, să își îngrijească puii și să îi hrănească, dar și să facă față diverselor boli pe care nu i le va trata nimeni. Poate fi otrăvită, lovită de o mașină, se poate îmbolnăvi sau poate fi rănită sau ucisă de către un alt animal. În astfel de condiții, nu este de mirare că pisică nu trăiește mai mult de 2-5 ani, informează tvhappy.ro.


În Egiptul Antic, uciderea unei pisici se pedepsea cu moartea

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea.

Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de şoareci mumificaţi.

La moartea pisicii se ţinea doliu, toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea.

În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influenţă directă asupra căsătoriei sau sănătăţii. În Evul Mediu, s-a schimbat relaţia dintre om şi pisică: tendinţele religioase şi superstiţiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei şi diavolului, fiind exterminate, numărul acestora scăzând drastic. La începutul secolului al XIX-lea, a luat avânt creşterea pisicilor şi mai ales a celor de rasă. În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect. O pisică nu cere o îngrijire complicată şi eforturi deosebite, doar un loc unde să stea, mâncare şi multă afecţiune, ataşându-se destul de rapid de stăpân, fie el tânăr, fie singur sau mai în vârstă. Este o felină foarte curată, foarte respectuoasă, silenţioasă, independentă şi fidelă. 

Ziua internațională a pisicii – sărbătorită din 2002

Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW) şi alte grupuri pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an acestei feline, începând din 2002, pentru a creşte gradul de conştientizare al oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijenţei şi a abuzurilor asupra acestora. Fondat în 1969, IFAW salvează animale din întreaga lume aflate într-o situaţie critică. Cu proiecte în peste 40 de ţări, Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor acordă ajutor animalelor care nu au stăpân, desfăşoară acţiuni pentru a preveni cruzimea faţă de animale şi pledează pentru protecţia faunei sălbatice şi a habitatelor, precizează Agerpres. 

Lucruri mai puțin știute despre pisici

Pisicile pot vedea foarte bine noapte, chiar de cinci ori mai bine decât oamenii, în special dacă ținta lor este în mișcare;

Pisica domenstică sănătoasă poate ajunge la viteza de 31km/h, însă nu poate menține acest ritm mai mult de un minut;

Pisicile pot sări de cinci ori lungimea propriului corp. Echivalentul unei sărituri de lungimea unui bazin;

O pisică are 244 de oase în corp, dintre care 60 de vertebre, iar 20 dintre aceste oase sunt localizate în coadă, pentru flexibilitate;

Pisicile se nasc cu 26 de dinți de lapte, înlocuiți cu 30 de dinți permanenți pe măsură ce cresc; Pisicile sunt cele mai active dimineața și seara, răsărit și apus;

Secțiuni din creierul unei pisici, responsabile de înțelegere, filtrarea și gestionarea emoțiilor corespund cu cele ale creierului uman;

Pisicile transpiră prin lăbuțe;

Dacă sterilizezi o pisică, îi poți prelungi viața cu 2-3 ani;

Pisicile nu simt gustul dulce deoarece le lipsesc receptorii de dulce. Pisicile își iau energia din proteine, nu din carbohidrați;

Inima unei pisici bate de două ori mai repede decât inima unui om;

O pisică naște în medie 1-8 pui, de 2-3 ori pe an; Sarcina unei pisici durează aproximativ 9 săptămâni;

Cu cât vorbești mai des cu o pisică, cu atât îți va răspunde mai des;

Pisicilor nu le place hrana prea rece sau prea caldă;

Pisicile dorm în medie 16 ore pe zi;

Pisicile merg pe vârfuri, spre deosebire de alte animale;

Pisicile au peste 100 de corzi vocale;

Pisica poate avea 26 de expresii faciale

Așadar, pe 8 august celebrăm ziua internațională a pisicii, cel mai poopular animal de companie din lume! 

Sursa: libertatea.ro