LOADING

Type to search

RCAST.NET
Diverse

Oraşul din România unde se trăieşte mai bine decât în Miami, Toronto sau Los Angeles

Share

Deşi poate părea o glumă, un oraş din România a surclasat oraşe precum Miami, Toronto sau Los Angeles într-un top privind calitatea vieţii. Vorbim despre Cluj-Napoca, unde salariile sunt mari, în comparaţie cu cheltuielile.

Conform clasamentului, din acest punct de vedere, se trăieşte bine şi în Timişoara, Iaşi şi Bucureşti. În ultimii ani, Cluj-Napoca a devenit un important centru IT, iar aici s-au mutat mii de oameni din toate colţurile lumii şi s-au creat noi afaceri. Slujbele bine plătite, dar şi oferta universităţilor au propulsat Clujul pe locul 106 din 226 de oraşe din lume în care se trăieşte bine – conform unui top semnat numbeo.com.

Oraşul are o aplicaţie unde oricine poate primi un răspuns în timp real. Parcarea poate fi plătită prin SMS, şoferii au unde să-şi încarce maşinile electrice, iar pietonii circulă cu autobuze electrice.

Clujul e urmat de Timişoara, Iaşi şi Bucureşti în clasamentul oraşelor în care se trăieşte cel mai bine. Printre altele în calcul au fost luate salariile în comparaţie cu cheltuielile, nivelul de poluare, timpul petrecut în trafic şi siguranţa oamenilor. Timişoara a reuşit să îndeplinească aceste criterii mai bine decât, de exemplu, Barcelona şi New York.

Vlad Vela – director general complex birouri: „Rata şomajului în Timişoara, după cum ştim, este sub unu la sută. Deci perspective de angajare sunt”

Florin Drăgan – prorector Universitatea Politehnică Timişoara: „Nivelul de trai e ajutat prin salariile mai mari şi automat, asta se răsfrânge probabil în consum, consumul /ajuta şi alte sectoare”

Erika Baumann – consultant în marketing: „Sunt multe evenimente culturale, piese de teatru, poţi să ieşi oriunde.”

Şi Iaşi se afla în top după ce piaţa IT a atras numeroase firme.

Dan Zaharia, antreprenor IT: “E net avantajos să stai în România cu un salariu de 1.700-2.000 euro brut, versus mii euro în Londra. Când începi să scazi chirii, impozite şi alte costuri rămâi cu mai mulţi bani în buzunar în România decât în UK”

În top 10 cele mai calitative oraşe se regăsesc 4 din Statele Unite ale Americii, 3 din Australia, unul din Olanda, unul din Elveţia şi unul din Noua Zeelandă. Pe primul loc se afla Canberra din Australia, iar pe ultimul Shanghai, din China. Topul este realizat cu ajutorul unei formule şi publicat de site-ul numbeo.com – cea mai mare bază de date privind oraşele lumii, care lansează anual astfel de clasamente.

Sursa: stirileprotv.ro