LOADING

Type to search

RCAST.NET
Diverse

Remember Elvis. 83 de ani de la nașterea regelui muzicii rock and roll

Share

Cel mai îndrăgit artist al Americii, considerat regele rock and roll, ar fi împlinit azi venerabila vârstă de 83 de ani.

Când Elvis Presley s-a lansat în muzică (începutul anilor ’50), el cânta o combinație de country, gospel, rhythm și blues. Nu auzise nimeni încă de rock and roll, deși termenul a fost menționat pentru prima dată în 1951 de un DJ radio. Alan Feed, care lucra la un post de radio din Cleveland, obișnuia să lanseze în eter multe piese din genul rhythm și blues, special create pentru publicul de culoare, pe care le numea „muzică rock and roll”.

Până să ajungă Elvis să-și dea seama că el activează în universul rock and roll, un alt artist înregistra primul succes notabil cu acest gen muzical. În 1955, Chuck Berryajungea pe locul I în topul Billboard cu piesa Maybellene, o adaptare a cântecului Ida Red. Din orice punct de vedere ai privi, adevăratul creator al muzicii rock and roll este Chuck Berry, însă în America segregată a anilor ’50, a fost mai ușor pentru un artist alb să se remarce în showbiz.

Totuși, contribuția lui Elvis la crearea unui gen muzical atât de îndrăgit nu poate fi contestată, iar asta se datorează ușurinței cu care starul american asimila și combina diversele genuri muzicale.

Azi, Elvis Preseley este considerat regele muzicii rock and roll datorită succesului pe care le-au avut albumele sale. În cei 42 de ani de viață, Elvis a înregistrat 64 de albume de studo și live, a câștigat sute de discuri de aur și platină și a vândut aproape un miliard de albume. A câștigat trei premii Grammy și un premiu Grammy pentru întreaga carieră, obținut la vârsta de 36 de ani. Totodată, Elvis a fost inclus în cinci clasamente Hall of Fame. Din acest punct de vedere, Elvis Presley rămâne cel mai de succes artist solo din toate timpurile.

În comparație cu el, Chuck Berry, care a trăit 90 de ani, a fost distins cu trei premii Grammy și figurează în Rock and Roll Hall of Fame și în topul celor mai mari 100 de artiști ai planetei.

Recordurile lui Elvis Preseley

Regele a fost în topuri aproape toată viața sa, însă un record înregistrat de acesta în 1956 cu greu va putea fi egalat de cineva. Elvis a ajuns pe locul întâi în topurile din Marea Britanie la 10  noiembrie 1956 și a rămas acolo până la 3 noiembrie 2016. Vreme de 59 de ani și 359 de zile, Elvis nu fost detronat de nimeni. În 2016, Elvis a întrecut-o pe Madonna la numărul de copii ale unui nou album vândute în Marea Britanie, înregistrând un record menționat și azi în Cartea Recordurilor. 

Pe 21 octombrie 2016, la 40 de ani de la moartea sa, a fost lansat albumul The Wonder of You, care e o compilație de piese lansate în perioada în care artistul era activ.

În august 1955, Elvis lansa I forgot to remember to forget, care a devenit primul său single clasat pe locul I în topul Billboard. 

Acea performanță, înregistrată la doar 20 de ani, avea să-i aducă lui Elvis atenția lumii întregi. Regele rock and roll figurează și acum în Cartea Recordurilor drept artistul solo cu cele mai multe single-uri clasate pe locul I: 18 în SUA și 20 în Marea Britanie.

Elvis deține recordul pentru cele mai multe piese clasate în Billboard Top 40 (115 melodii) și în Billboard Top 100 (139 de melodii). 

Elvis s-a născut la 8 ianuarie 1935 în orășelul Tupelo, statul Mississippi, dar s-a mutat în Memphis cu familia lui pe când avea 13 ani. Cariera lui impresionantă, concertele istovitoare și stilul de viață libertin aveau să-i aducă sfârșitul. Regele rock and roll s-a stins din viață la 16 august 1977, în urma unui infarct, cauzat de consumul exagerat de droguri și medicamente.

Sursa: www.protv.ro