Fă cunoştinţă cu Rosalia (Malamente), the new sh*t în industria latino
Share

Dacă nu voi, atunci suntem siguri că aveți cel puțin un prieten care e asculta non-stop Malamente. Rosalia ne-a contaminat cu piesa „Malamente”, care pe noi ne-a prins în mrejele ei acum câteva săptămâni. E ceva ce-am fi tentați să descriem ca fiind un blestem rostit de o țigancă frumoasă, undeva târziu în ceas de noapte. Si, si!
În primă fază ne-am bucurat de sound, care clar face notă discordantă printre figurile latino acum pe val. Iar dacă plusăm și cu vocea Rosaliei – una grunjoasă, ce pare să nu lase loc niciunei forme de vulnerabilitate -, iese de-un cocktail care provoacă dependență, credeți-ne pe cuvânt.
Apoi ne-am bucurat de videoclip, care e greu de explicat în câteva rânduri. Unor neinițiați în ceea ce privește cultura flamenco, cel puțin.
De ce flamenco?
Rosalia s-a născut în Sant Esteve Sesrovires, în sânul unei familii care, paradoxal, nu era amatoarea acestui gen muzical, ci prefera, mai degrabă, să asculte clasicele piese englezești ale lui Bob Dylan, The Beatles sau Queen.
Pe la 13 ani, aceasta a auzit flamenco pentru prima dată, atunci când pierdea timpul după școală alături de prietenii ei mai mari din liceu. De asemenea, în cartierul în care și-a petrecut primii ani de viață, existau numeroși copii de emigranți din Andaluzia, care au ghidat-o în direcția a ceea ce avea să fie primul ei proiect muzical de amploare.
„Pentru mine, flamenco este cel mai sincer și mai visceral gen muzical care există. De aceea m-a captivat. Trebuie să fii complet implicat, căci altfel nu funcționează. În flmaneco, vârsta contează. Cei mai buni cântăreți sunt cei mai bătrâni. Mă face să simt că anii mei vor trece învătând și făcând muzică. Și îmi place ideea asta”.
Inspirații
Camaron de la Isla a avut un impact puternic asupra Rosaliei.
„A fost ceva nou și neașteptat, animalic și, totodată, familiar”, așa cum chiar ea a povestit pentru Billboard.
Cum a început?
La 14 ani, în cel mai umil mod posibil. După ce a gustat câte puțin din fiecare – muzică modernă, chitară și pian -, a început să ia lucrurile mai în serios și a devenit o prezență nelipsită în barurile din Barcelona, acolo unde se ruga de personal să o lase să anime clineții cu piesele și energia sa.
Singura care a studiat flamenco la facultate
Probabil că nu știați asta, dar specializarea flamenco este una extrem de recentă, care s-a concretizat în doar două orașe din Spania: Barcelona și Cordoba. În Barcelona, se acceptă o singură persoană pe an. Și cine credeți că a pus mâna pe loc?
„A fost dificil, dar m-a forțat să muncesc din greu”.
De la Los Angeles la El Mal Querer
Primul său album, „Los Angeles”, a fost unul manifest. Artista și-a dorit cu îndârjire să resusciteze versuri și melodii populare și s-a dedicat complet acestui material. În cazul celui mai recent, „El Mal Querer”, a mai intervenit un element-cheie – muzica electronică, cu care Rosalia cochetează cam din vremea în care avea 17 ani.
„Muzica electronică face parte din mine. Am vrut un proiect cu voce și ritm, care să nu aibă nimic în comun cu «Los Angeles»”.
E, practic, un amestec de flamenco cu pastile ușor de ingerat de masele de ascultători, pentru că aduce un suflu comercial prin notele de hip-hop și R&B.
„El Mal Querer” se concentrează pe pasiunea unei povești tragice de iubire, fiind conceput pe capitole. Fact-ul din această ecuație este că albumul reprezintă, de fapt, tema de dizertație a artistei, pe care a conceput-o de-a lungul a doi ani.
Flamenco sau trap?
Nici în ruptul capului! Chiar dacă sound-ul Rosaliei are câteva ingrediente care pot aminti vag de trap – tobe, percuție, sampling -, aceasta ține morțiș ca publicul ei să înțeleagă că, mai presus de orice altceva, e vroba de flamenco.
Vorbește lumea…
Chiar dacă majoritatea criticilor i-au ridicat în slăvi vocea și inițiativa, există și prezențe care par să o mustreze pentru faptul că nu promovează flamenco autentic – „Chiar numești flamenco ceea ce faci?”.
În apărarea ei, Rosalia nu neagă că se îndepărtează ușor de flamenco clasic, însă declară că absolut tot ce produce este rodul unei munci bazate pe respect și dragoste pentru tradiție.
„Nu toată lumea trebuie să rezoneze cu muzica mea. Nu toți trebuie să o simtă”.
Care-i treaba cu videoclipurile ei?
Ei bine, e vorba despre iconografia spaniolă:
„Îmi aduc aminte că vedeam camioane de mică, pentru că orașul meu e zonă industrială. Au mai contat și momentele când mergeam la biserică cu bunica. Toate sunt parte din experiența mea”.
Gesturi & impulsuri
În cultura flamenco, gesturile joacă un rol important; sunt la fel ca sarea din bucate. Sunt mișcări primitive, născute din impuls, care ard din toți rărunchii:
„Când te miști, nu poți să premeditezi gesturile. Trebuie să îți percepi corpul ca pe un lanț și să îl lași să își facă treaba”.

Între timp…
- A primit o invitație de la Pharell pentru a înregistra împreună în Los Angeles și, sincer, nu cred că mai e nevoie să ne întrebăm dacă a acceptat-o
- Regizorul premiat cu un Oscat Pedro Alodovar a recrutat-o pentru următoarea sa peliculă, „Dolor y Gloria”, din a cărei distribuție vor mai face parte Penelope Cruz și Antonio Banderas
- Colaborează cu Arca, cântăreț și producător din Venezuela
Fericirea à la Rosalia
„Să știi să te bucuri de orice, chiar și de cele mai mici lucruri și să nu uiți că mereu există un motiv de sărbătoare. Cu cât ești mai ancorat în prezent, cu atât ești mai fericit. Asta înseamnă pace, iar pentru mine acest lucru este cel mai important”.
Vestea proastă?
„Următorul pas pentru ea este să penetreze sfera mainstream internațională”, a declarat președintele casei de discuri Sony, care a descoperit-o prin intermediul fostului său iubit, rapperul spaniol C. Tangana, cu care a înregistrat piesa „Antes de Morirme”.
Așa că cei care o urmăreau pe Rosalia pentru doza ei de autenticitatea și pentru pata de culoare pe care o aducea omogenității generale s-ar putea să resimtă o oarecare dezamăgire.
Cu toate acestea, mergem pe mâna vorbei populare „om trăi și-om vedea”. Tipa are potențial cât cuprinde, inițiativă și, sperăm noi, discernământul necesar pentru a nu-și compromite identitatea. Așa că sus în playlist cu ea, că merită!
Melomanilor, voi ce descoperire muzicală ați făcut în ultima vreme?
www.unsitedemuzica.ro