LOADING

Type to search

RCAST.NET
Melodii

Care este cea mai relaxantă melodie din lume: reduce anxietatea cu 65%, dovedit ştiinţific

Share

Efectul piesei asupra organismului

O echipă de cercetători și trupa Marconi Union, din Marea Britanie, au realizat o piesă de opt minute care este considerată „cea mai relaxantă” din lume, având efect de reducere a anxietății, scrie Adevărul.

Melodia „Weightless”, compusă de trupa Marconi Union din Manchester, cu sprijinul cercetătorilor de la Academia Britanică de Terapie prin Sunet, calmează persoanele anxioase, potrivit site-ului fastcompany.com, citat de aceeași sursă.

Efectul melodiei asupra oamenilor a fost analizat într-un studio științific la Institutul de cercetare în psihologie din Mindlab, Marea Britanie. S-a descoperit că ascultarea piesei influențează ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul hormonilor de stres.

Cercetările au mai aratat că melodia reduce frecvenţa bătăilor inimii şi nivelul de cortizol – un hormon secretat de organism ca reacţie la stres, fiind un instrument util în combaterea anexietăţii.  

Cercetătorii au testat efectele unor melodii, printr-un exerciţiu: mai mulţi participanţi au fost nevoiţi să rezolve diferite puzzle-uri complexe (tocmai pentru a induce o stare de stres), în timp ce ascultă muzică. Ei au înregistrat, cu ajutorul unor senzori, activitatea creierului, ritmul cardiac, tensiunea arterială şi respiraţia celor implicaţi în studiu.

„Weightless” s-a dovedit cu 11% mai relaxantă decât orice altă melodie cu care a fost comparată şi a condus la reducerea anxietăţii cu 65%. Nu e doar o simplă coincidenţă că deţine titlul de „cel mai relaxant“ cântec. Melodia celor de la Marconi Union a fost special realizată pentru a induce un sentiment de relaxare. Muzicienii s-au consultat cu psihoterapeuţi pentru ca linia melodică să ajute la încetinirea ritmului cardiac al ascultătorului şi la scăderea nivelului de cortizon. 

A nu se asculta la volan!

O parte dintre cei care au participat la studiu s-au relaxat aşa de bine ascultând „Weightless”, încât au devenit somnoroşi. A se evita, aşadar, ascultarea ei la volan.

Top 10 melodii relaxante:

 „Weightless”, Marconi Union  

„Electra”, Airstream

„Mellomaniac (Chill Out Mix)”, DJ Shah  

„Watermark”, Enya  

„Strawberry Swing”, Coldplay  

„Please Don’t Go”, Barcelona

„Pure Shores”, All Saints  

„Someone Like You”, Adele  

„Canzonetta Sull’aria”, Mozart  

„We Can Fly”, Rue du Soleil

Tags: