LOADING

Type to search

RCAST.NET
Diverse

75% dintre tineri se gândesc să plece din ţară. Sociolog: “România e o oală sub presiune”

Share

Foarte mulţi se declară profund nemulţumiţi de lipsa de şanse cu care se confruntă aici şi, întrebaţi ce dispreţuiesc cel mai mult, majoritatea arătă cu degetul către clasa politică.

Sociologii avertizează că vom culege roadele amare ale acestei percepţii în următorii 10 ani, când România va avea tinerele generaţii plecate peste hotare.

La generaţia 18-24 de ani cifrele spun tot: 75% dintre tineri se gândesc să plece din ţară.

Dan Petre, sociolog: “Cel mai de succes produs al României la export sunt oamenii. N-ar trebui să se mai concentreze pe soluţii de a-i ţine pe tineri în ţară, pentru că războiul ăsta e deja pierdut. Ci mai degrabă cum ar putea să îi aducă înapoi la un moment dat. Societatea va fi lipsită într-o mai mare măsură de spirit inovator, de dorinţa de a schimba lucrurile. Adică un viitor mai degrabă consevator decât revoluţionar”.

Şi totuşi, nu suntem în situaţia “ultimul stinge lumina”. Deşi pe termen scurt românii sunt evident pesimişti, pe termen mediu şi lung apare un optimism rezervat. 62% dintre cei care au răspuns văd şi vor un viitor pentru copiii lor în ţara noastră. Doar cei din Capitala au o percepţie diferită faţă de restul ţării, doar 51% îşi văd urmaşii trăind în România.

Pentru ca, arată unul dintre sondaje, românii sunt ospitalieri, ancoraţi în tradiţii şi deschişi la minte. Dar nu prezintă destulă încredere.

Românii nu acordă mult credit propriei țări. O văd simplă şi ruptă de realitate.

Dan Petre, sociolog: “România este o oală sub presiune. Nivelul de emoţii negative este mult mai ridicat decât oricând în istoria de după 1989 şi la întrebările directe şi abrupte pe care le-am pus “Ce urăsc?”, “Ce dispreţuiesc?”, pe primul loc a ieşit politica şi oamenii politici”.

Iată de ce la întrebarea dacă ar vrea un job la “compania” România, doar o treime dintre cei intervievaţi au răspuns pozitiv. Numai 5% şi-ar dori funcţia de preşedinte, iar 12% pe cea de prim-ministru.

Când vine vorba de ce ne place în România, aproape jumătate au nominalizat frumuseţile naturale unice în lume.