LOADING

Type to search

RCAST.NET
Diverse Stars

Alexandru Tomescu a câștigat prin concurs dreptul de a cânta încă 5 ani la singura vioară Stradivarius de patrimoniu Citeşte întreaga ştire: Alexandru Tomescu a câștigat prin concurs dreptul de a cânta încă 5 ani la singura vioară Stradivarius de patrimoniu

Share

Juriul concursulul a fost format din persoanalități marcante ale muzicii clasice românești de la Ministerul Culturii și Filarmonica „George Enescu”, violoniştii Daniel Podlovschi, Varujan Cozighian, dirijorii Ilarion Ionescu-Galați, Iosif Ion Prunner și Mădălin Voicu iar prestația muzicianului a fost apreciată unanim. Tomescu, cel mai cunoscut violonist român contemporan a declarat că simte o responsabilitate uriașă să calce pe urmele marelui violonist Ion Voicu, tatăl lui Mădălin Voicu, membru al juriului și  secretar de stat în Ministerul Culturii.

„Vioara Stradivarius a devenit un simbol cultural național, a reușit să aducă numeroși oameni pentru prima oară în sala de concert și a schimbat în bine viețile a sute, poate mii de oameni datorită campaniilor umanitare și sociale promovate în cadrul Turneului Stradivarius. Mă bucur din toata inima că voi avea ocazia să duc povestea mai departe în urmatorii cinci ani de prietenie cu acest instrument minunat”, a declarat violonistul (42 ani) care a participat în concurs deși se află în plin turneu european (a cântat în Ankara, Lisabona, urmează Copenhaga, Bratislava iar, în luna decembrie, va fi în orașe din Marea Britanie și România. Alexandru Tomescu a câștigat prin concurs dreptul de a cânta încă 5 ani la singura vioară Stradivarius de patrimoniu Conform catalogului Antonio Stravarius editat la Koln, „Vioara Stradivarius Elder-Voicu pune România pe harta lumii, poate trezi, în popor, mândria naţională și, nu în ultimul rând, poate schimba mentalităţi”. Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio încă din 2002.

A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, de la Radio România, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Volonistul și-a câștigat dreptul de a cânta la celebra vioară evaluată la 1,2 milioane euro, în 2007, fiind la cel de-al treilea concurs câștigat.